Ahmet NARİNOĞLU Kişisel Web Sayfası | www.ahmetnarinoglu.com
Bendeniz
Güncel
Görseller
Eserler
» Yazılarım
» Sizden Gelenler
» Sofra
» Hasbihal
27.02.2019 Karamürsel Alp Çalıştayında Yapılan Konuşma
Konuşmalar
Sizlere hassatan hoş geldin dememin iki anlamı var.
  • Tarihe, onun temsilinde Karamürsel’e sahip çıkmanız
  • Siz sahip çıktığınıza neleri başaracağımızı göstermeniz

Evet, bugün Karamürsel’in hep beklediği bir saklı tarih hazinesine yolculuk edeceğiz. Gelecek zaman bugünü, bu kentin tarihinde dönüm noktası kaydıyla verecek.

Birlikte bir tarih geçmişimizle, yani kendimizle buluşmak istiyoruz.

Tarihe bakanlar bilir ki Osmanlı Devleti bu topraklarda kuruldu. Bu topraklara devletsiz olamayacağının mührünü vurdu. Osmanlının coğrafya noktaları var. Söğüt, İznik, Bursa ve saklı kalan KARAMÜRSEL.

Atalarımız devlet tecrübesi ile biliyorlardı ki, denizsiz devlet olmaz. Anadolu’da kurulan SELÇUKLU güneyi de Akdeniz/Alaiye, kuzeyde Sinop ile denize ulaştılar. Deniz devleti oldular.

Aynı devlet geleneğinin devamı Osmanlı’da denizle KARAMÜRSEL’de buluştu. Uluslar arası güçlerin/ devletlerin kabul ettiği statü kazandı. Deniz Osmanlıya cihansumul ufkunu açtı. Fatih’in İstanbul boğazında, Adriyatik sahilinde atını denize sürmesi bu davanın ipuçlarıdır.

Çağımıza baktığımızda hakikat değişmiyor. Bugün denizi olmayan kara devletlerinin büyük olamadığını, geleceği olmadığını görüyoruz. Dünde/bugün de güçlü devletler deniz devletleridir. Denizlere hâkim olacağını, tarih tecrübelerimden anlıyoruz.

Deniz binlerce yıl devlet geleneğinden gelen atalarımıza cihan şümul bir ufuk açtı. Cihan hâkimiyeti mefkûresinde ufuklar, ufukların derinliğinde denizler var.

Deniz olmadan karalar tutulamaz

Deniz olmadan ötelere gidilmez

Deniz olmadan hâkimiyet olmaz

Deniz olmadan büyük olunamaz

Geçen asında, daha yüz yıl dolmadan Cumhuriyetimizin kurucusu ATATÜRK’ÜN kehanet derecesinde söylediği “İSTİKBAL GÖKLERDEDİR” sözü de deniz hakikati kadar Göklerin hakikatini anlatır. Ve görüyoruz ki, Güç göklerdedir.

Böyle bir tarih hatırlatması, yapmakta olduğumuz işin ne denli kıymetli ve önemli olduğunu vurgulamak içindir. Yoksa bunda maksadımız tereciye tere satmak değildir.

Değerli bilim adamalarımızın araştırma ve çalışmalarıyla Osmanlı Devletinin Karamürsel de kurduğu ilk deniz tersanesini bulma, gün yüzüne çıkarma, yeniden var etme yolculuğuna çıkmış bulunuyoruz.

Karamürsel’in adı sahibi Karamürsel Alp beyin

Karamürsel’in adı sahibi Karamürsel Alp burada ilk Osmanlı tersanesini kurar.( sadece tersane ile kalmadığı Kadırga/gemi yaptırarak Körfeze hakim olma temellerini (bugünkü ifadeyle alt yapısını) attığını bize tarih söylüyor.) Gemiler yapar, körfeze hâkim olunur. Ve İstanbul.

Zaman hükmünü icra ediyor, tersane harabeye, oradan antik yapıya gemilerde muhtemeldir ki, Körfezin sularına gömülüyor, batıklara dönüşüyor.

Geldiğimiz bu zaman çizgisinde bize de; tarih şuurunun gereği olarak bunları ile yeniden yüzleşme düşüyor. Adına da Proje diyoruz.

  1. Körfez kıyısında var olan Osmanlı Tersanesinin ortaya çıkarılması,
  2. Karamürsel Kadırgasının orijinal haliyle yeniden kazandırılması
  3. Körfezde batık böylesi Kadırgaların araştırılması

Böyle çabalarımız var. Ve şimdi ilk adım atıyoruz. Böylesi tarih zenginliklerinin günlük çalışmayla tamam olacağını düşünemeyiz. Ama başlamak gerektiğini düşünüyoruz.

Beklentimiz; bilimsel araştırma ve çalışmaları bu alanda yoğunlaştırarak projeye ilmi temel kazandırmak. Bu temel üzerinden yola çıkmak.

Yine beklentimiz Devletimizin himayesinde, üniversitelerimiz koordinesinde bilimse kazı yapmak, tersaneyi yeniden ihya etmek.

Orijinal boyut ve yapıda Kadırga yapmak, kullanımına sunmak.

Denizin derinliklerine gömülü batıkları, çıkarmak, benzerlerini yaparak tarihe dönüş yapmak

Bu çalışmalar proje disiplini ve mantığıyla yürütüldüğünde ortaya çıkan semere ne olacak?

ü  Karamürsel Osmanlının tarihi, coğrafi dönüm noktasının olacak

ü  Tarihin ihyasıyla bir merkez olacak

ü  Deniz limanı kurulacak

ü  Deniz müzesi açılacak

ü  Tarih, deniz, kültür turizmi canlanacak

ü  Karamürsel, Kocaeli tanınacak

ü  Karamürsel markası gelişe

ü  Karamürsel imajı güçlenecek

ü  Gemi imalat, tarihi araç/gereçler üretilecek, istihdam sağlanacak

ü  Sanat, kültür, film, belgesel gibi çalışmalara zemin hazırlayacak

ü  Gözle görülür, elle tutulur bir tarih yanımızda canlanacak. Bu coğrafyaya vurulan bir kayıp mühür ortaya çıkacak

Biliyorum ki size hemen; getireceği faydaları saymadasınız. Maddi boyutu bir yana kazandıracağı tarih şuuru yetmez mi?

Değerli Katılımcılar

Osmanlı devletinin tarih ilmi kaynaklarını sunan ve yakın tarihimizin önemli tarih bilimcisi HALİL İNANCIK gerçek tarihin yerel tarih olduğunu, gerçek tarih yazımında yerel tarihçiler olduğunu söyler. Bendeniz çalıştığım ilçelerde bozan yerel tarih araştırmacılarına rastladım. Olmayan yerlerde de teşvik ettim. Karamürsel de buna hacet yok. Yerel tarih araştırmacımız var. Yerel kültür araştırmacılarımız var. Yerel üzerine araştırma yapanlar var. Onları selamlıyorum.

Bunların yanında; Üniversitelerimizde araştırmacılar, ilim adamları yerele eğildiklerinde çalışmaları/ eserleri hazine değerinde olacaktır.

İşte bakir alan. İşte Karamürsel. Karamürsel’in duyarlı toplumu, söz sahibi insanları, yöneticileri, yerel araştırmacıları sizi bekliyor. Birlikte başarmaya engel var mı?

Şu birlikteliğimiz bize şu mesajı da veriyor. Toplum kesimleri bir arada olduğunda, bir amaç etrafında buluştuğunda hem başaracak, hem de tarihe geçen hizmet sunacaktır.

Bir araya geldik. Kamu, üniversite, yerel yönetim, oda-meslek kuruluşları, STK, özel sektörümüz, gönüllülerimiz buradayız. Hazırız. Önce tarihimizi yaşatacağız, tarihimizden aldığımız güçle ileriye konuşacağız!

Daha ilk görüşmemizde, ilk tanışmamızda heyecan duyan, davetimize ikabet eden, çalıştaya değer katan hocalarımıza hoş geldiniz diyorum. Emeklerinize ellerinize sağlık diyorum.

Askeri çevrelerden gelen değerli komutanlarımıza hoş geldiniz diyorum. Tarihe karşı kendilerini mesul turak

Sahip çıkıldıkça şehirlerinin güçlü olacağına inanan Karamürsel seçkinlerine hoş geldiniz diyorum.

Bu çalıştay Kaymakamlık, Belediye, Denizcilik Fakültemizin iş ve güç birliğiyle ortaya çıktı. Değerli başkanımıza, Dekanımıza teşekkür ediyorum.

Fedakârlıklarını anlatmaya cümle bulamadığım ekibimize teşekkür ediyorum. Sesimiz, kulağımız değerli basına teşekkür ediyorum.

Bu çalıştaydan bir tarihin doğması umuduyla selam ve saygılarımı sunuyorum.

Konuşmalar İle İlgili Diğer Başlıklar
29.10.2016 Cumhuriyet Bayramı Konuşması 29.10.2016 Cumhuriyet Bayramı Konuşması
28.06.2013  Lider Öğretmenler Projesi 28.06.2013 Lider Öğretmenler Projesi
11.06.2013  Necip Fazıl Kısakürek Anma 11.06.2013 Necip Fazıl Kısakürek Anma
10.06.2013  Genç Liderler Projesi 10.06.2013 Genç Liderler Projesi
07.05.2013 Gençlik Çalıştayı 07.05.2013 Gençlik Çalıştayı
06.03.2013  Eğitim Çalıştayı Açılışı 06.03.2013 Eğitim Çalıştayı Açılışı
Projeler / Bir Fikrim Var
Bize Yazın
Strateji
Sizden Gelenler / Hasbihal
Akil Adamlar / Sofra
Facebook | Ahmet NARİNOĞLU Kişisel Web Sayfası | www.ahmetnarinoglu.com Twitter | Ahmet NARİNOĞLU Kişisel Web Sayfası | www.ahmetnarinoglu.com Sayfanın tüm hakları Ahmet NARİNOĞLU'na aittir. 2013 © Sayfada bulunan tüm bilgi, belge ve görsellerin izinsiz kullanımı yasaktır. KA İnternet Bilişim Teknolojileri Tic. ltd. Şti.